In februari 2017 ben ik vol enthousiasme bij de gemeente Noordwijkerhout aan de slag gegaan als procesbegeleider voor de acht projecten voortkomende uit de Centrumvisie. Deze uitvoeringsprojecten worden gefaseerd opgestart en voor elk project wordt een werkgroep gevormd, waarin bewoners, ondernemers, pandeigenaren, vertegenwoordigers van instellingen en verenigingen en andere belanghebbenden kunnen meedenken en praten over de uitvoering.
Midden in Noordwijkerhout ligt het dorpsplein met haar beeldbepalende Witte Kerk, omringd door een hoftuin. In de straten rondom het plein zitten diverse winkels en horecagelegenheden, waardoor het hier – met name in de zomer – vaak een drukte van belang is. Al jaren bestaat echter de wens om het Dorpsplein een meer uitnodigend karakter te geven en de verblijfskwaliteit flink op te waarderen. Niet gek dus dat de herinrichting van het Dorpsplein en de bijbehorende verkeerscirculatie hoog op de projectenlijst staat.
Factor-C Methode
Vanaf maart 2017 zijn we met een ambtelijke projectgroep, een stuurgroep en een tweetal werkgroepen aan de slag gegaan met de eerste twee uitvoeringsprojecten, te weten Herinrichting Dorpsplein en Autovrij Centrum. Beide werkgroepen bestaan uit: inwoners, ondernemers, pandeigenaren en vertegenwoordigers van instellingen en verenigingen, waaronder Vrienden van de Witte Kerk en Vereniging Dorpsbehoud.
Werkgroep: Herinrichting Dorpsplein
De doelstelling van deze werkgroep is te komen met 2 of 3 ontwerpen, waaruit uiteindelijk één ontwerp gekozen wordt door het college en de gemeenteraad om deze vervolgens uit te laten voeren.
Werkgroep: Naar een autovrij Centrum
Deze werkgroep is gevraagd met voorstellen te komen voor het autovrij maken van het centrum en enkele andere zaken die hiermee verband houden. Ook moest deze werkgroep afwegen of tijdens de autovrije periodes wel of geen brommers en scooters worden toegestaan en wat voor het centrum de beste verkeerscirculatie is.
Werkmethodiek: Co-creatie (participatie-traject)
Met Buro Cootje hanteer ik bij dergelijke trajecten de co-creatie methodiek. In vier avonden zijn de werkgroepen middels workshops gekomen tot concrete en toepasbare voorstellen voor de herinrichting van het Dorpsplein en de verkeerscirculatie.
Waarom Co-creatie?
Co-creatie is een iteratief proces waarbij de doelstelling, de betrokken stakeholders, onderlinge gevoeligheid tussen de stakeholders over het onderwerp, de kernboodschap en communicatie heel belangrijk zijn. Met co-creatie versterk je elkaars inzichten en ontstaat de overtuiging om keuzes te maken. Gezamenlijk leggen we in alle openheid de kansen op tafel, maar ook de soms verstikkende belangen. Door te zorgen voor transparantie en het bieden van een positieve, constructieve en inspirerende setting ontstaat er de dynamiek om samen vooruit te willen.
Voorlopige resultaten
De co-creatieavonden zijn uitstekend verlopen en hebben een helder beeld opgeleverd van wensen met betrekking tot de herinrichting van het Dorpsplein en de verkeerscirculatie hier omheen. Dit resultaat is door een landschapsarchitect vertaald naar twee voorlopige ontwerpen. Voor de zomer zal de raad van Noordwijkerhout een voorkeursvariant vaststellen.
Geef een reactie